http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 16 stycznia 2013

Kora orzechowa


Kora orzechowa to przepis, który dostałam od swojej mamy kilka lat temu. Oryginalną wersję zmieniłam: zrobiłam masę ze swojego przepisu, oraz zamiast brzoskwiń dałam ananasy.


Składniki na placek bakaliowy:

  • 8 białek
  • 20 dkg cukru
  • 3 żółtka
  • 20 dkg drobno siekanych orzechów
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 10 dkg rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami, które uprzednio powinniśmy zalać wrzątkiem, a następnie odsączyć z wody.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier a następnie żółtka. Na samym końcu dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką. Gotowa ciasto wylewamy na   blachę o wymiarach 28*40 cm. Pieczemy w temp. 160 stopni,  przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.  Kiedy ciasto ostygnie, należy przekroić go na 2 części. 





Składniki kremu:

  • półtorej kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy 
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • 2 paczki delicji pomarańczowych
  • 1/4 szklanki spirytusu lub wódki
  • osączone ananasy
  • 2 galaretki pomarańczowe

Półtorej szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Z pozostałej części mleka robimy masę budyniowa: mieszamy mleko z żółtkami i mąką. Kiedy mleko gotuje się dodajemy masę budyniową i szybko mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się. Doprowadzamy masą do zagotowania się i wyłączamy, odstawiamy w zimne miejsce. 
Masło wyciągamy z lodówki na godzinę przez zrobieniem masy. Dokładnie rozcieramy masło mikserem, kiedy będzie dobrze utarte dodajemy partiami krem. Gotowy krem dzielimy na następujące części: 3/4 do 1/4.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę większej części masy, na masę dajemy delicje uprzednio zamoczone w spirytusie, na nie wykładamy pozostałą część masy, i przykrywamy drugim plackiem. Na wierch kładziemy mniejszą część masy, układamy pokrojone w cząstki ananasy i zalewany wcześniej przygotowaną i wystudzoną galaretką ( 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody).


Smacznego.




5 komentarzy:

  1. Kora orzechowa to moje ulubione ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kora orzechowa jest przepyszna !! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. przyznam się , że po raz pierwszy słysze o takiej nazwie ciasta , ale prezentuje sie pięknie i smakuje na pewno pysznie :)

    OdpowiedzUsuń