Kora orzechowa to przepis, który dostałam od swojej mamy kilka lat temu. Oryginalną wersję zmieniłam: zrobiłam masę ze swojego przepisu, oraz zamiast brzoskwiń dałam ananasy.
Składniki na placek bakaliowy:
- 8 białek
- 20 dkg cukru
- 3 żółtka
- 20 dkg drobno siekanych orzechów
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 10 dkg rodzynek
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami, które uprzednio powinniśmy zalać wrzątkiem, a następnie odsączyć z wody.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier a następnie żółtka. Na samym końcu dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką. Gotowa ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 28*40 cm. Pieczemy w temp. 160 stopni, przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygnie, należy przekroić go na 2 części.
Składniki kremu:
- półtorej kostki masła
- 5 łyżek cukru
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 2 paczki delicji pomarańczowych
- 1/4 szklanki spirytusu lub wódki
- osączone ananasy
- 2 galaretki pomarańczowe
Półtorej szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Z pozostałej części mleka robimy masę budyniowa: mieszamy mleko z żółtkami i mąką. Kiedy mleko gotuje się dodajemy masę budyniową i szybko mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się. Doprowadzamy masą do zagotowania się i wyłączamy, odstawiamy w zimne miejsce.
Masło wyciągamy z lodówki na godzinę przez zrobieniem masy. Dokładnie rozcieramy masło mikserem, kiedy będzie dobrze utarte dodajemy partiami krem. Gotowy krem dzielimy na następujące części: 3/4 do 1/4.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę większej części masy, na masę dajemy delicje uprzednio zamoczone w spirytusie, na nie wykładamy pozostałą część masy, i przykrywamy drugim plackiem. Na wierch kładziemy mniejszą część masy, układamy pokrojone w cząstki ananasy i zalewany wcześniej przygotowaną i wystudzoną galaretką ( 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody).
Piekne :)
OdpowiedzUsuńKora orzechowa to moje ulubione ciasto!
OdpowiedzUsuńKora orzechowa jest przepyszna !! :P
OdpowiedzUsuńdziękuję
OdpowiedzUsuńprzyznam się , że po raz pierwszy słysze o takiej nazwie ciasta , ale prezentuje sie pięknie i smakuje na pewno pysznie :)
OdpowiedzUsuń