Pulpety uwielbia moja córka, ale chyba bardziej sos pieczarkowy, to proste i szybkie danie, a przy tym bardzo dobre.
Składniki:
50 dag zmielonej łopatki wieprzowej,
2 ząbki czosnku,
30 dag pieczarek,
2 płaskie łyżki mąki,
4 łyżki masła,
2 cebule,
2 łyżki śmietany 12%,
sól i pieprz,
sucha bułka,
tymianek suszony lub świeży,
olej/ oliwa z oliwek
pół szklanki wywaru warzywnego,
Suchą bułkę zalewam woda i czekam, aż namoknie. Kroje w drobna kostkę 1 cebulę i delikatnie ją podsmażam z 2 łyżkami masła. W tym czasie mieszam w naczyniu mięso, pokrojone drobno ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu i szczyptę suszonego tymianku. Następnie dodaję wyciśniętą dobrze bułkę, i podsmażoną cebulkę, wszystko wyrabiam na gładka masę. Formuję pulpety i podsmażam na oleju, można tez na oliwie z oliwek, wg uznania i smaku.
W międzyczasie kroje w krążki pieczarki i cebulę w drobna kostkę, dodaje dwie łyżki masła, i podsmażam, podlewam też szklanką wody. Następnie dodaje sól i pieprz do smaku i duszę aż do miękkości. W osobnym naczyniu przygotowuje pół szklanki wywaru warzywnego ( może być też wołowy), dodaje mąkę, śmietanę i dokładni mieszam. Wlewam do gotujących się pieczarek i mieszam do momentu zagotowania.
Do przygotowanego sosu wkładam pulpety , które nabierają miękkości.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz