Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe, a najbardziej mieszające się w nich smaki. Marynatę do tego kurczaka przygotowałam po zakupie ziół dalmatyńskich, połączyłam z sosem sojowym i okazało się, że wszystkim smakowało, z czego się cieszę najbardziej.
Składniki:
12 nóżek z kurczaka (pałek)
1 kg ziemniaków,
3 cebule,
świeży rozmaryn i tymianek,
2 plastry cytryny
marynata:
4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
sól pół łyżeczki,
pieprz dwie szczypty,
łyżeczka ziół dalmatyńskich,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki oleju.
Myjemy dokładnie kurczaka, przygotowujemy pojemnik, który można go szczelnie zamknąć i do niego przekładamy nóżki. Składniki marynaty mieszamy, a następnie polewamy nią kurczaka, dodajemy pokrojone w krążki cebule, całość dokładnie mieszamy i wkładamy na całą noc do lodówki, wtedy mamy pewność, że kurczak odpowiednio będzie zamarynowany.
Na drugi dzień, obieramy ziemniaki, a następnie kroimy w grube plastry.Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i delikatnie solimy ( około pół łyżeczki), dodajemy kurczaka z marynata i cebulą, całość mieszamy, na wierzch kładziemy świeże gałązki tymianku i rozmarynu. Po przeciwnych bokach naczynia układamy plasterki cytryny, wkładamy do piekarnika, i pieczemy około 1,5 - 2 h w temp. 180 stopni.
Smacznego.
kurczak przed pieczeniem
i po upieczeniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz