http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 20 listopada 2012

Potrawa jednogarnkowa z kurczakiem

Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe, a najbardziej mieszające się w nich smaki. Marynatę do tego kurczaka przygotowałam po zakupie ziół dalmatyńskich, połączyłam z sosem sojowym i okazało się, że wszystkim  smakowało, z czego się cieszę najbardziej.  

Składniki:
12 nóżek z kurczaka (pałek)
1 kg ziemniaków, 
3 cebule, 
świeży rozmaryn i tymianek,
2 plastry cytryny

marynata:
4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 
sól pół łyżeczki, 
pieprz dwie szczypty,
łyżeczka ziół dalmatyńskich, 
łyżeczka słodkiej papryki, 
szczypta ostrej papryki, 
łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki oleju. 

Myjemy dokładnie kurczaka, przygotowujemy pojemnik, który można go szczelnie zamknąć i do niego   przekładamy nóżki. Składniki marynaty mieszamy, a następnie polewamy nią kurczaka, dodajemy pokrojone w krążki cebule, całość dokładnie mieszamy i wkładamy na całą noc do lodówki, wtedy mamy pewność, że kurczak odpowiednio będzie zamarynowany.  
Na drugi dzień, obieramy ziemniaki, a następnie kroimy w grube plastry.Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i delikatnie solimy ( około pół łyżeczki), dodajemy kurczaka z marynata i cebulą, całość mieszamy, na wierzch kładziemy świeże gałązki tymianku i rozmarynu.  Po przeciwnych bokach naczynia układamy plasterki cytryny, wkładamy do piekarnika, i pieczemy około 1,5 - 2 h w temp. 180 stopni. 
Smacznego.



kurczak przed pieczeniem



i po upieczeniu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz