Przed nami mój ulubiony okres w roku: Święta Bożego Narodzenia, został jeszcze miesiąc, ale czas już się przygotowywać do świątecznych wypieków. Dziś przygotowałam aromat pomarańczowy do ciast, który na pewno wykorzystam, do makowca, sernika i keksu.
Składniki:
1 pomarańcza,
125 ml wody,
125 ml wódki.
Umyć dokładnie pomarańczę, obrać ze skórę i następnie drobno ją pokroić w kosteczkę. Tak pokrojona skórkę przełożyć do słoika lub butelki i zalać wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsnąć i schować do ciemnego i ciepłego miejsca. Aromat jest gotowy do użycia już po 7 dniach, a po 2 miesiącach uzyskujemy pełny aromat.
Przepis zaczerpnęłam z mojego ulubionego blogu z wypiekami.
Polecam.
P.S. miąższ oczywiście zjadamy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz