http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 19 listopada 2012

Pomarańczowy aromat do ciast


Przed nami mój ulubiony okres w roku: Święta Bożego Narodzenia, został jeszcze miesiąc, ale czas już się przygotowywać  do świątecznych wypieków. Dziś przygotowałam aromat pomarańczowy do ciast, który na pewno wykorzystam, do makowca, sernika i keksu.



Składniki:
1 pomarańcza,
125 ml wody,
125 ml wódki.

Umyć dokładnie pomarańczę, obrać ze skórę i następnie drobno ją pokroić w kosteczkę. Tak pokrojona skórkę przełożyć do słoika lub butelki i zalać wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsnąć i schować do ciemnego i ciepłego miejsca. Aromat  jest gotowy do użycia  już po 7 dniach, a po 2 miesiącach uzyskujemy pełny aromat.

Przepis zaczerpnęłam z mojego ulubionego blogu z wypiekami.
Polecam.
P.S. miąższ oczywiście zjadamy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz