Ten sezon obfituje w ciasta z jabłkami, ich różnorodność sprawia, że nigdy mi się nie nudzą. Tym razem przepis na ciasto jogurtowe.
Składniki:
3 jajka,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
pół szklanki oleju,
szklanka jogurtu naturalnego,
2,5 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie cynamon,
3 jabłka*, pokrojone na ćwiartki, a następnie na grube około 3 mm plastry,
Całe jajka ubijamy mikserem, około 3-5 minut. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, aż powstanie lekki puch. Ja ubijałam jajka z cukrem około 6-8 minut, aż cukier się całkowicie rozpuścił, oczywiście nie musicie czekać, aż tak długo. Potem dodajemy olej i jogurt naturalny, ale miksujemy to już na najmniejszych obrotach. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie , stopniowo, mieszamy ją ze zrobioną wcześniej masą, robimy to ręcznie, nie mikserem, aby ubite jajka nam nie opadły. Całość wylewamy do formy o wymiarach 20*25, lub średniej tortownicy, na wierzch układamy jabłka, a następnie posypujemy cynamonem, oczywiście wg uznania. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 50-60 min,aż do tzw: "suchego patyczka" .
Smacznego.
* jabłka jakich użyłam w przepisie to czerwona reneta, w tym roku obficie obrodziła w sadzie
Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !! :)
OdpowiedzUsuńhttp://blogowakuchnia.pl
witam, bardzo mi miło, że nominowałaś mojego bloga, jednak ja z zasady nie biorę udziału w zabawach - łańcuszkach :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń