http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 2 grudnia 2012

Placki ziemniaczane mojego męża




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  •  3 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz do smak,
  • olej


Ziemniaki obrać, umyć i część zetrzeć na tarku o średnich oczkach, a pozostałą część i cebulę na oczkach najdrobniejszych. Dodajemy jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Soli dodaję około pół łyżeczki. Całość mieszamy, jeżeli jest zbyt dużo wody z ziemniaków, trzeba dodać jeszcze trochę mąki. 
Rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Ważne jest, aby oleju było wystarczająco dużo, zbyt mała ilość oleju powoduje, że placki "wpijają" za dużo tłuszczu. Po usmażeniu  placki wyciągamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.   
Podajemy wg uznania, ja najbardziej lubię z jogurtem naturalnym i cukrem.


Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz