http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 2 grudnia 2012

Sos angielski

Ten prosty i smaczny sos jest świetnym dodatkiem do deserów i owoców,  jest słodki i bardzo  kremowy.

Składniki:
  • 10 dkg cukru
  • 4 żółtka
  • 200 ml mleka


Cukier ucieramy na puszystą masę z żółtkami, najlepiej w plastikowej misce . W międzyczasie przygotowujemy garnek z wodą do kąpieli wodnej. Do utartej masy dodajemy mleko i całość wstawiamy do kąpieli wodnej. Krem mieszamy cały czas okrężnymi ruchami. Tak długo  mieszamy krem ( u mnie to zajęło około 25 min.), aby jego konsystencja była lekko gęsta.  Następnie odstawimy krem do wystygnięcia,  a potem wstawiamy do lodówki. W lodówce krem nam dodatkowo stężeje.   


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz