http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 13 stycznia 2013

Bliny na kefirze z karmelizowanymi bananami

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. To drożdżowe naleśniki z ciasta z maki pszenno - gryczanej lub żytniej. Jest też wiele domowych receptur, gdzie bliny przygotowuje się z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz, kefiru.
Podawane są na wiele sposobów, z masłem, powidłami, owocami, po grzyby, ryby czy owoce morza.
Moje bliny przygotowywałam właśnie na kefirze z dodatkiem karmelizowanych bananów. 

Składniki na ciasto:
  • opakowanie kefiru ( 400 ml)
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka cukru
  • łyżeczka sodu
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenie





Sodę wymieszać z kefirem, następnie dodać resztę składników, i bardzo dobrze wymieszać ciasto. Ponieważ głównym składnikiem jest kefir, ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, kłaść łyżką małe porcje, gdyż, że ciasto zawiera sodę i bardzo rośnie.


Składniki na karmelizowane banany:
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miody płynnego
  • 5 dkg masła

Masło roztopić na patelni, dodać cukier i miód, gdy wszystkie składniki się połączą dodać pokrojone w plasterki banany. Delikatnie wymieszać składniki, aby banany połączyły się masłem, a następnie polać nimi bliny. Można je posypać też cukrem pudrem.





Smacznego.




1 komentarz:

  1. u mnie bliny tylko na wytrawnie, ale twoje slodziutkie tak mnie zachęciły, ze zmienię przyzwyczajenia ;P
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń