Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. To drożdżowe naleśniki z ciasta z maki pszenno - gryczanej lub żytniej. Jest też wiele domowych receptur, gdzie bliny przygotowuje się z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz, kefiru.
Podawane są na wiele sposobów, z masłem, powidłami, owocami, po grzyby, ryby czy owoce morza.
Moje bliny przygotowywałam właśnie na kefirze z dodatkiem karmelizowanych bananów.
Składniki na ciasto:
- opakowanie kefiru ( 400 ml)
- półtorej szklanki mąki pszennej
- jajko
- łyżka cukru
- łyżeczka sodu
- łyżeczka soli
- olej do smażenie
Sodę wymieszać z kefirem, następnie dodać resztę składników, i bardzo dobrze wymieszać ciasto. Ponieważ głównym składnikiem jest kefir, ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, kłaść łyżką małe porcje, gdyż, że ciasto zawiera sodę i bardzo rośnie.
Składniki na karmelizowane banany:
- 2 banany
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miody płynnego
- 5 dkg masła
Masło roztopić na patelni, dodać cukier i miód, gdy wszystkie składniki się połączą dodać pokrojone w plasterki banany. Delikatnie wymieszać składniki, aby banany połączyły się masłem, a następnie polać nimi bliny. Można je posypać też cukrem pudrem.
Smacznego.
u mnie bliny tylko na wytrawnie, ale twoje slodziutkie tak mnie zachęciły, ze zmienię przyzwyczajenia ;P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!