Składniki na ciasto: (6-8 babeczek):
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- szklanka mąki
- 7,5 dkg margaryny lub masła
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na stolnicy, a następnie schować ciasto do lodówki na około pół godziny.
Składniki na masę jabłkową:
- 5 średnich kwaskowych jabłek
- 2 łyżki brązowego cukru (lub białego)
- łyżeczka cynamonu
- kilka goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/4 szklanki wody
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier, 1/4 szklanki wody i resztę składników i tak podsmażać jabłka przez około 10-15 minut.
Masa bezowa:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, kiedy białka już będą odpowiednio ubite stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy, aż masą będzie gładka i świecąca.
Foremki tartaletek nasmarować delikatnie tłuszczem, rozwałkować ciasto, foremki wypełniać ciastem i delikatnie nakłuwać widelcem w kilku miejscach. Tarlatetki piec w temp. 180 stopni, przez 10 minut.
Następnie wyjąć babeczki i wypełnić masą jabłkową, na wierzch nakładać masę bezową.
Całość piec jeszcze przez 20-30 minut.
Smacznego.
Czarujące :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie maleństwa - znakomicie prezentują się na talerzach :)