http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 30 stycznia 2013

Ryba po grecku

Ta potrawa jest znakomita dla osób lubiących ryby, a dodatkowo ma w sobie warzywa, wszystko bogate w  witaminy i minerały.



Składniki:

  • 800 g filetów z ryby: mogą to być dowolne ryby: morszczuk, mintaj, sola. łosoś
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • pół pora - białej części
  • 2 cebule
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w krążki,  dajemy łyżkę masła, zalewamy wodą , tak aby przykryła warzywa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy, aż warzywa zmiękną, a woda wyparuje.

W między czasie przygotowujemy rybę. Płaty ryb posypujemy pieprzem cytrynowym i solą, tuż przed smażeniem obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.

Cebulę kroimy na kostkę, podsmażamy na złoty kolor na maśle, dodajemy przecier pomidorowy, całość mieszamy. Dodajemy cebulę do warzyw, wszystko razem mieszamy,doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i cukrem.

Usmażone ryby układany w naczyniu, na wierzch kładziemy warzywa. Całość jest smaczna po 2 godzinach. Można jeść na zimno, ja osobiście lubię na ciepło z pieczywem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz