Składniki:
- 800 g filetów z ryby: mogą to być dowolne ryby: morszczuk, mintaj, sola. łosoś
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 małego selera
- pół pora - białej części
- 2 cebule
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- pieprz cytrynowy
- olej do smażenia
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w krążki, dajemy łyżkę masła, zalewamy wodą , tak aby przykryła warzywa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy, aż warzywa zmiękną, a woda wyparuje.
W między czasie przygotowujemy rybę. Płaty ryb posypujemy pieprzem cytrynowym i solą, tuż przed smażeniem obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Cebulę kroimy na kostkę, podsmażamy na złoty kolor na maśle, dodajemy przecier pomidorowy, całość mieszamy. Dodajemy cebulę do warzyw, wszystko razem mieszamy,doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i cukrem.
Usmażone ryby układany w naczyniu, na wierzch kładziemy warzywa. Całość jest smaczna po 2 godzinach. Można jeść na zimno, ja osobiście lubię na ciepło z pieczywem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz