Składniki:
- 70 dkg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren ziele angielski
- parę listków liścia laurowego
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej
- pół łyżeczki suszonego cząbru
- pół płaskiej łyżeczki papryki chilli
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
Kroimy cebule w kostkę, podsmażamy na maśle aż zmięknie, następnie dodajemy mięso i dusimy go około 10 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Wsypujemy wszystkie przyprawy i zioła, przecier pomidorowy i lekko podsmażamy wszystko około 5 minut. Następnie wlewamy wodę i tak dusimy gulasz na bardzo małym ogniu około 1-1.5 h. Zaleta tego gulaszu, jest to, że pod wpływem wyparowywania wody podczas duszenia, sos sam zaczyna gęstnieć i nie trzeba go dodatkowo zagęszczać. Oczywiście należy pamiętać o regularnym mieszaniu gulaszu.
Na samym końcu duszenia trzeba sprawdzić smak, ewentualnie posolić lub dodać pieprzu. Najlepiej smakuje z kaszą i kiszonym ogórkiem.
Smacznego.
Czy dając przecier pomidorowy na samym początku mięso nam zmięknie? Nie lepiej dać go na końcu?
OdpowiedzUsuń