http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 25 stycznia 2013

Gulasz w sosie pomidorowo -paprykowym

Ten gulasz  przypadł mi do gustu już wiele lat temu, jest lekko pikantny , a to za sprawą papryki chilli, jeżeli jej nie lubicie po prostu jej nie dodawajcie.

Składniki:
  • 70 dkg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziele angielski
  • parę listków liścia laurowego
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki suszonego cząbru
  • pół płaskiej łyżeczki papryki chilli
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła



Kroimy cebule w kostkę, podsmażamy na maśle aż zmięknie,  następnie dodajemy mięso i dusimy go około 10 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Wsypujemy wszystkie przyprawy i zioła,  przecier pomidorowy  i lekko podsmażamy wszystko około 5 minut. Następnie wlewamy wodę i tak dusimy gulasz na bardzo małym ogniu około 1-1.5 h. Zaleta tego gulaszu, jest to, że pod wpływem wyparowywania wody podczas duszenia, sos sam zaczyna gęstnieć i nie trzeba go dodatkowo zagęszczać. Oczywiście należy pamiętać o regularnym mieszaniu gulaszu. 
Na samym końcu duszenia trzeba sprawdzić smak, ewentualnie posolić lub dodać pieprzu. Najlepiej smakuje z kaszą i kiszonym ogórkiem. 

Smacznego.  

1 komentarz:

  1. Czy dając przecier pomidorowy na samym początku mięso nam zmięknie? Nie lepiej dać go na końcu?

    OdpowiedzUsuń