Składniki:
- 250 dkg masła lub margaryny
- szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 3 łyżki suchego maku
- łyżka kakao
- 2 kolorowe barwniki spożywcze
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, a potem olej.
Mąkę mieszamy a proszkiem do pieczenia, a biała ubijamy na sztywna pianę. Utarte masło łączymy delikatnie mieszając z mąką i pianę, dając te dwa składniki na zmianę.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dajemy mak, do drugiej kakao, a do dwóch pozostałych barwniki spożywcza, ja dodałam różowy i żółty. Należy pamiętać, że barwnika wystarczy dać na koniec noża. Jeśli nie macie barwników, mogą to być różnokolorowe kisiele.
Ciasto przelewamy do formy na babkę, (najlepsza jest forma z kominem), wcześniej nasmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Babkę pieczemy w temp, 180 stopni, przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz