http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 31 stycznia 2013

Kolorowa babka

Szybka, smaczna i ciekawa.

Składniki:
  • 250 dkg masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju


Dodatkowo:
  • 3 łyżki suchego maku
  • łyżka kakao
  • 2 kolorowe barwniki spożywcze
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, a potem olej.
Mąkę mieszamy a proszkiem  do pieczenia, a biała ubijamy na sztywna pianę. Utarte masło łączymy delikatnie mieszając z mąką i pianę, dając te dwa składniki na zmianę. 
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dajemy mak, do drugiej kakao, a do dwóch pozostałych barwniki spożywcza, ja dodałam różowy i żółty. Należy pamiętać, że barwnika wystarczy dać na koniec noża. Jeśli nie macie barwników, mogą to być różnokolorowe kisiele.
Ciasto przelewamy do formy na babkę, (najlepsza jest forma z kominem), wcześniej nasmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. 
Babkę pieczemy w temp, 180 stopni, przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. 



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz