Składniki, porcja na 2 osoby:
- pół główki młodej kapusty
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- woda
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta suszonego lubczyku
Kapustę poszatkować przełożyć do garnka, zalać wodą tak aby przykryła kapustę, posolić i gotować. Cebulę obrać, pokroić na kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Kiedy już cebula zmięknie dodać do kapusty i nadal dusić na wolnym ogniu. Pomidora zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki. Dodać do kapusty i gotować jeszcze przez około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz dodać lubczyk. Dusić kapustę, dopóki woda nie wyparuje, a kapusta nie będzie miękka. Kiedy kapusta już będzie gotowa, wyłączyć ją i dodać do niej śmietanę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz