http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 7 lipca 2013

Ciasto z agrestem i czerwoną porzeczką na bazie jogurtu

Dzisiaj obiecane wcześniej ciasto na bazie jogurtu z owocami.  Szybkie w przygotowaniu, ma kwaskowy posmak owoców, idealne na takie leniwe popołudnie. 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka jogurtu greckiego
  • cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 200 g agrestu i czerwonej porzeczki



Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie dodać jogurt, zmiksować kilka sekund i wlać olej i czynność powtórzyć. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy na małych obrotach, aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blachę (ja użyłam patelni o wymiarach 19*23 cm), na wierzch kładziemy świeże owoce. Całość pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 minut. 
Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię jogurtowe ciasta, Twoje wygląda wspaniale, widać, że jest wilgotne, pycha :)

    OdpowiedzUsuń