Dzisiaj obiecane wcześniej ciasto na bazie jogurtu z owocami. Szybkie w przygotowaniu, ma kwaskowy posmak owoców, idealne na takie leniwe popołudnie.
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka jogurtu greckiego
- cukier waniliowy
- 1/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 200 g agrestu i czerwonej porzeczki
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie dodać jogurt, zmiksować kilka sekund i wlać olej i czynność powtórzyć. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy na małych obrotach, aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blachę (ja użyłam patelni o wymiarach 19*23 cm), na wierzch kładziemy świeże owoce. Całość pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 minut.
Smacznego.
Bardzo lubię jogurtowe ciasta, Twoje wygląda wspaniale, widać, że jest wilgotne, pycha :)
OdpowiedzUsuń