Ta tarta przypadnie do smaku smakoszom gorzkiej czekolady, bowiem do jej przyrządzenia korzystamy właśnie z takiej, najlepiej 70%. Tarta nie jest zbyt słodka, więc dla amatorów, słodkości można gorzką czekoladę zamienić na mleczna lub białą, ale na pewno jest zdrowa.
Składniki na spód:
- 140 g waniliowych ciasteczek, mogą być też czekoladowe
- 90 g margaryny lub masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao, tylko wtedy gdy używamy ciasteczek waniliowych
Ciasteczka rozbijamy blenderem, dodajemy do nich kakao, cukier i płynny, przestudzony tłuszcz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wykładamy ciasteczkami, dokładnie dociskając, i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Składniki na krem:
Składniki na krem:
- 200 g gorzkiej czekolady
- szklanka śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru pudru , a na końcu roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. Masę wykładamy na przygotowany spód, całość schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego.
mmm ile kremu;) musi rozpływać się w ustach ;)
OdpowiedzUsuńkatarzynagotuje.blogspot.com
Wygląda fantastycznie:-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze że wygląda bardzo aromatycznie:)
OdpowiedzUsuń