Truskawki teraz królują, wartko więc to wykorzystać. Dzisiaj zrobiłam dżem, troszkę zamroziłam na zimę, a na podwieczorek zrobiłam lekkie placuszki z przepisu Asi.
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka truskawek
W naczyniu mieszamy lub ubijamy jogurt z jajkami, i olejem. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ma być jednolita i gładka.
Rozgrzewamy patelnię, najlepiej z teflonem, kładziemy łyżka 3 placki w odległości, tak, aby na siebie nie zachodziły. Kiedy placki już upieką się z jednej strony, kładziemy na górze tryskawki pokrojone w grube plastry, odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minut na niezbyt mocnym ogniu.
Placki posypujemy cukrem pudrem, albo bitą śmietaną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz