Składniki:
- 50 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki plus 4 łyżki
- szklanka mleka
- 7 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
- truskawki, około 2 szklanek
- migdały do posypania
- jajko
Do ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki cukru, rozkruszamy drożdże, wsypujemy 4 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie ubijamy w misce mikserem jajko i żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Kiedy drożdże wyrosną wlewamy je do masy jajecznej, i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto ręką, pod koniec dodajemy jeszcze olej, jeżeli ciasto jest zbyt wolne, należy dodać jeszcze troszkę mąki.* Ciasto wyrabiamy ręką, dopóki nie zacznie odchodzić od ręki. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, tak aby wyrosło.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy go na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, kroimy kwadraty o wymiarach 10 na 10 cm, na każdym kwadracie, układamy truskawki przekrojone na pół, a przeciwległe boki łączymy u góry.
Drożdżówki przekładamy na blachę posmarowana tłuszczem, ostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami.
Drożdżówki pieczemy w temp. około 180 stopni, przez 15-20 minut.
*mąkę należy dodawać z umiarem, stopniowo tak aby ciasto nie wyszło za tęgie lub za rzadkie, czasami trzeba dodać maki, a czasami jej ująć
Smacznego.
Jakie apetyczne !
OdpowiedzUsuń