http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 27 czerwca 2013

Surówka z młodej kapusty

Surówki z młodej kapusty są bardzo dobre i wartościowe, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Dzisiaj przepis na surówkę z surowej kapusty, a za niedługo z kapusty przygotowanej na ciepło. 

Składniki:
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz 
  • 3 łyżki śmietany 12%



Kapustę szatkujemy, wkładamy do miski i solimy. Na początku wystarczy pół  łyżeczki soli, jeżeli kapusta nie będzie słona można ja doprawić na samym końcu. Kapustę odstawić na minimum godzinę. Po tym okresie kiedy kapusta puści sok, należy ją dokładnie wycisnąć. Dodać pokrojoną  w drobną kostkę cebule i startą na drobnym oczku na tarce marchewkę. Dodać śmietanę, sprawdzić smak. Jeżeli jest potrzeba można jeszcze posolić i dodać pieprzu. 
Jest idealna do drugiego dania. Polecam.
Smacznego. 

1 komentarz: