Składniki na marynatę:
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka curry
- szczypta kurkumy
- łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- dwie szczypty suszonego lubczyku
- łyżka oliwy
- łyżeczka ziół dalmatyńskich
- przeciśnięty ząbek czosnku
Składniki na szaszłyki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula
- 12 średnich pieczarek
- 3 świeże gałązki rozmarynu
- patyczki do szaszłyków
Filety myjemy i kroimy na małe kawałki, przypominające kwadraty. Do pokrojonego kurczaka dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę kroimy w grube plastry, nakładamy na patyczki filety z kurczaka, po 1 plasterku cebuli i 2-3 pieczarki. Gotowe szaszłyki układamy na grillu, na wierzch układamy gałązki rozmarynu. Całość grillujemy około 20 - 30 minut. Takie szaszłyki najlepiej smakują z grillowanymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz