http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 21 września 2013

Makaron pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

Kurki zwane inaczej pieprznikiem jadalnym, są bardzo cenione ze względu na swój aromat i smak.  Dzisiaj u mnie propozycja z makaronem. 

Składniki:
  • 250 g makaronu pappardelle
  • 200 g świeżych  kurek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • podwójny filet z kurczaka
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, curry do smaku



Przygotowanie dania zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie, najlepszy jest al dente. Filety myjemy i kroimy na drobną kostkę, przekładamy na patelnię teflonową i podsmażamy bez dodatku tłuszczu, aż do miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy szczyptę curry, aby kurczak nabrał wyrazistego smaku i koloru. Po usmażeniu kurczaka, na tej samej patelni podsmażany na bardzo małym ogniu, pomidorki przekrojone na pół, około 5 minut. 
Na drugiej patelni, podsmażany na maśle drobno pokrojoną cebulkę do miękkości, dodajemy  kurki, przeciśnięty czosnek  i  smażymy około 3-5 minut. Smażenie kurek powinno  trwać krótki, bowiem szybko twardnieją. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i połowę pokrojonej natki pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, sprawdzamy jeszcze raz smak, jeżeli jest potrzeba dodajemy sól i pieprz. 
Makaron przekładamy na talerz, na wierzch nakładamy gotowy sos kurkowy, układamy połówki pomidorków i posypujemy natką pietruszki. 

Smacznego. 




2 komentarze:

  1. Jaki fantastyczny obiad, ja makaron w każdej postaci, ale z kurkami to jeszcze bardziej chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja makaronowa fanka pożeram cały zapas:)

    OdpowiedzUsuń