http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 21 marca 2020

Makowa panienka z wiśniami


Kiedy nie ma  się pomysłu na ciasto, wycodzą najbardziej nieoczekowane smaki. Połącznie makowej Panienki z dżemem oraz podwójnym kremem. Pychotka.

Składniki:
  • 8 białek
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 150 g suchego maku
  • 100 g kokosu
  • 100 g zmielonych migdałów

Białka ubijamy na sztywno. Do sztywnych białek, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż powstanie błyszcząca masa, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając wszysko na puszystą masę. Mak mieszamy z kokosem, migdałami, dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.  Jeżeli chcecie to robić mikserem, to bardzo którko i na bardzo niskich obrotach, tak żeby masa nie opadła.   Pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 20 minut, lub dłużej to tzw. suchego patyczka. Ja użyłam blaszki o wymiarach 25*30 cm. 




Krem budyniowy:
  • 600  ml mleka
  • cukier wanilinowy
  • 5 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3  łyżki mąki ziemniaczanej  
  • 200 g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
Połowę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą połową mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mleczną mieszankę i energicznie mieszamy tak aby nie powstały grudki. Wystarczy jak budyń "pyrknie" i go wyłączamy. Odstawiamy do wystygnięcie. 
Masło wyciągamy z lodówki około godzinki przed robieniem kremu. Ucieramy go na biały puch,  i stopniowo dodajemy przestudzony krem budyniowy. Masło dokładnie mieszamy z kremem, na samym końcu dodajemy stopniowo sok z cytryny. 




Krem z mascarpone:
  •  500 g serka masccarpone
  •  250 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
Mascarpone, śmietankę oraz cukier wkładamy do dużej miski i miksujemy na gęsty krem. Wkładamy do lodówki, przed złożeniem całego ciasta. 
Dodatkowo:
  • 2 słoiki dżemu wiśniowego
  • herbatniki 
  • blanszowane wiórki kokosowe,  
  • suchy mak

    Na ciasto makowe, dajemy pierszy słoiczek dżemu, smarujemy masą budyniową. Na masę układamy herbatniki. Wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Wyciągamy ciasto z lodówki. Herbatniki smarujemy drugim dżemem, a następnie smarujemy masą mascarpone. Dekorujemy blanszowanym kokosem i sychym makiem. Całość chłodzimy w lodówce. 


    Smacznego.  


    2 komentarze: