http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 27 października 2013

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami

Co zrobić, gdy w lodówce jest makrela i nikt nie lubi wyciągać ości?  najlepiej pastę do chleba, idealną na śniadanie z rodzinką.  

Składniki:
  • 2 małe  wędzone makrele lub 1 duża
  • 5 pomidorków suszonych
  • połowa małej czerwonej cebuli
  • 5 dkg sera żółtego
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy, niezbyt ostrej
  • pieprz do smaku, ewentualnie sól



Dokładnie usunąć z makreli wszystkie ości i skórę i  przełożyć do miski. Dodać bardzo drobno pokrojoną czerwoną cebule. Pomidory wyciągnąć z zalewy,  drobno pokroić, dodać do makreli. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i wsypać do całości. Wszystko razem połączyć najlepiej za pomocą widelca. Dodać olej, majonez i musztardę oraz pieprz. Całość dobrze wymieszać, sprawdzić smak, jeśli jest potrzeba dodać odrobinę soli, makrela jest z reguły słona więc należy uważać, aby pasty nie przesolić. Całość przechowywać w lodówce. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz