Składniki:
- dowolna ilość jabłek, w mnie 3 sztuki, z tego wyszło 12 placuszków
- ciasto naleśnikowe z tego przepisu, tylko dałam 2 jajka, i więcej mąki
- cukier puder
- cynamon
- olej
Jabłka obieramy, usuwamy ogryzek, najlepiej wyciąć cześć od góry i część od spodu. Kroimy na na plastry grubości około 0.5 - 1 cm. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto naleśnikowe, tylko do ciasta dodajemy same żółtka i więcej mąki, tak aby ciasto było tęższe i nie spływało po jabłkach. Osobno ubijamy białka na sztywno i mieszam z ciastem. Płasty jabłka maczamy w cieście i kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przestudzone placuszki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz