http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 25 października 2013

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Ten przepis jest  dla wszystkich, którzy lubią te owoce i naleśniki. Pokrojone jabłka, zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone  na złoty kolor, pycha..........

Składniki:
  • dowolna ilość jabłek, w mnie 3 sztuki, z tego wyszło 12 placuszków
  • ciasto naleśnikowe z tego przepisu, tylko dałam 2 jajka, i więcej mąki 
  • cukier puder
  • cynamon
  • olej



Jabłka obieramy, usuwamy ogryzek, najlepiej wyciąć cześć od góry i część od spodu. Kroimy na na plastry grubości około 0.5 - 1 cm. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto naleśnikowe, tylko do ciasta dodajemy same żółtka i więcej mąki, tak aby ciasto było tęższe i nie spływało po jabłkach.  Osobno ubijamy białka na sztywno i mieszam z ciastem. Płasty jabłka maczamy w cieście i kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przestudzone placuszki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 




Smacznego. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz