http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 24 listopada 2013

Mini bułeczki hamburgerowe

Składniki na około 9 bułeczek:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • łyżka mleka
  • ziarna słonecznika



Lekko podgrzane mleko mieszamy z cukrem , drożdżami i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej miski dodajemy szklankę mąkę, jajko, sól  i olej i wcześniej przygotowany zaczyn. Powoli dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Nie martwcie się jeżeli ciasto nie wyrośnie takie wysokie jak przy zwykłych drożdżach. 
Z ciasta formować kulki i kłaść na blaszce wysmarowanej olejem, lub wyłożonej papierem do pieczenia. pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. 
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wierzch posypać ziarnami słonecznika. Takie bułeczki  nie wychodzą tak słodkie jak z poprzedniego przepisu, ale są równie dobre. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz