http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 24 listopada 2013

Mini hamburgery

Czasami tworząc dania staram się je robić z tego co mam w domu, i tak było w tym przypadku. Postanowiłam zrobić mini hamburgery z dodatkami, która znalazłam w lodówce. niby tradycyjne a jednak troszkę inne,  mi smakowały i chyba innym też bo zniknęły z talerza w całości. Na pewno bardziej dietetyczne niż te w typowym fast foodzie. 

Składniki na mięso:

  • 500 g karkówki mielonej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 2 spore ząbki czosnku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 bułka czerstwa
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki: sól, pieprz, paprykę słodką, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i natkę pietruszki. Na końcu dodaję wyciśniętą z wody bułkę i wszystko dobrze mieszam ręką do połączenia składników. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i smażymy bez oleju najlepiej na teflonowej patelnie z obu stron przez około 5-7 minut. 





Dodatki:
  • bułeczki do hamburgerów z tego przepisu klik
  • liście zielonej sałaty
  • ogórki konserwowe
  • czerwona cebula
Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki słodkiego ketchupu
  • pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem. Taki sos najbardziej lubią nasze dzieci. 

Bułeczki przekrawamy na pół. Na dolną bułkę nakładamy łyżeczkę sosu,  dwa liście sałaty, dajemy burgera, polewamy go odrobina sosu, na to talarek czerwonej cebuli, trzy plastry konserwowego ogórka, jeżeli chcemy aby czuć sos, możemy go ponownie polać po ogórkach. Przykrywamy wierzchem bułki. Całość, aby się nie przewróciła, można usztywnić wbijając kolorową wykałaczkę. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz