http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 5 listopada 2013

Szybkie wafelki karmelowe

Lubię takie przepisy, mało składników, szybko się robi, a efekt....... znika w mgnieniu oka, czasami ciężko się oprzeć pokusie.

Składniki:

  • opakowanie suchych wafli
  • pół kostki masła
  • puszka mleka skondensowanego, słodzonego, już gotowanego*, 



Masło wyciągnąć z lodówki pół godziny przed przygotowaniem masy, aby zmiękło. Następnie miksujemy go na gładki puch i stopniowo dodajemy masę z puszki i miksujemy na małych obrotach. Ważne jest, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Gotową masą przekładamy wafle wg uznania, chowamy szczelnie w papier. Dla lepszego połączenia wafli, możemy go na pół godziny czymś obciążyć, np. u mnie to był kuchenny taboret. 
* można też zamiast mleka dodawać gotowe masy z puszki np. kakaową, orzechową, wg smaku, jednak przy mniejszej porcji masy, należy  odpowiednio zwiększyć ilość  masła


Smacznego. 

1 komentarz: