Już bardzo długo zabierałam się do zamieszczenia tej sałatki, ale zawsze coś wypadło, albo zapomniałam zrobić zdjęcie, albo po prostu już nie miałam czego fotografować. Tym razem się udało i sałatka w końcu ląduje na blogu. Prosta i szybka sałatka, a na pewno bardzo smaczna.
- 4 garści roszponki około 100 g, można zastąpić mieszanką sałat
- 2 pomidory
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała czerwona cebula
- puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
- ziarna słonecznika, prażone przez kilka minut na patelni
- miodowy sos winegret
Na głębokim talerzy rozkładamy roszponkę, następnie układamy ćwiartki pomidorka, jajko pokrojone na kawałki, cienkie plasterki czerwonej cebuli. Tuńczyka rozdrabniamy, ja daję z sosem, który się znajduje w puszcze bowiem smak sałatki jest wtedy o wiele lepszy, dodatkowo wtedy możemy dać mniej sosu winegret. Na samym końcu posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika. Całość przed podaniem polewamy sosem. Sałatka świetnie smakuje z ciemnym pieczywem lub grzankami.
Smacznego.
bajeczne !!! też tak robię aż w szoku jestem ze nie ma komentarzy
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo
UsuńDziekuje bardzo
Usuń