http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 8 lutego 2014

Sałatka z tuńczykiem na roszponce

Już bardzo długo zabierałam się do zamieszczenia tej sałatki, ale zawsze coś wypadło, albo zapomniałam zrobić zdjęcie, albo po prostu już nie miałam czego fotografować. Tym razem się udało i sałatka w końcu ląduje na blogu.  Prosta i szybka sałatka, a na pewno bardzo smaczna. 

Składniki na 2 porcje:

  • 4 garści roszponki około 100 g, można zastąpić mieszanką sałat
  • 2 pomidory
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała czerwona cebula
  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
  • ziarna słonecznika, prażone przez kilka minut na patelni
  • miodowy sos winegret




Na głębokim talerzy rozkładamy roszponkę, następnie układamy ćwiartki pomidorka, jajko pokrojone na kawałki, cienkie plasterki czerwonej cebuli. Tuńczyka rozdrabniamy, ja daję z sosem, który się znajduje w puszcze bowiem smak sałatki jest wtedy o wiele lepszy, dodatkowo wtedy możemy dać mniej sosu winegret. Na samym końcu posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika. Całość przed podaniem polewamy sosem. Sałatka świetnie smakuje z ciemnym pieczywem lub grzankami.



Smacznego. 




3 komentarze: