http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 4 lutego 2014

Tort czekoladowo - kawowy z powidłem śliwkowym i delikatnie kawowym kremem

Tort ten przygotowałam na 11 urodziny mojej córki, jest czekoladowy, mokry  a powidło śliwkowe idealnie do niego pasuje. Do tego krem na bazie serka mascarpone.

Składniki na blaty czekoladowe:
  • 10 jajek
  • 140 g białego cukru
  • 140 g brązowego jasnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 100 g kakao
  • 200 g mąki
Całe jajka miksujemy, aż podwoją swoją objętość, następnie dodajemy stopniowo cukier biały i brązowy, aż powstanie nam puszysty kogel mogel. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo suchą mieszankę, delikatnie wszystko mieszając.  Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 29 cm, i pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Do nasączenia:
  • filiżanka mocnej kawy
  • dodatkowo słoik powideł śliwkowych do posmarowania blatów
Krem:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 kopiate łyżki cukru pudru
  • 10 łyżeczek mocno zaparzonej zimnej kawy


Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem aż do powstania gęstego kremu, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru pudru i serka mascarpone, miksując wszystko już na małych obrotach. Na samym końcu stopniowo wlewamy po łyżeczce zimnej kawy. 
Z masy odejmujemy 5 łyżek, resztę dzielimy na 2 części. 

Ciasto kroimy na 3 części. Pierwszą nasączamy kawą, na wierzch smarujemy połową powideł śliwkowych, kładziemy połowę kremu i przykładamy drugim blatem. Czynność tą powtarzamy jeszcze raz. Ostatni blat smarujemy delikatnie kremem, boki również, posypujemy starta czekoladą i migdałami. 

Całość schładzamy w lodówce. 
Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz