http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 25 kwietnia 2014

Placek chałwowo - czekoladowy z wkładką orzechowa

Ten przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy, trochę  go zmodyfikowałam dzięki czemu jest wyższy i mniej słodszych.

Biszkopt kakaowy:
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao    
Ubijamy białka na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, aż powstanie błyszcząca masa. Kolejno dodajemy żółtka i dokładnie wszystko mieszamy. Na samym końcu wyłączamy mikser i dodajemy po łyżce mąki przesianej z kakao, wszystko dokładnie mieszając szpatułką. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika, rzucamy blachą z wysokości 20 cm, na  stół. Schłodzone ciasto kroimy na pół. 

Wkładka orzechowa:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru zwykłego
  • 20 dkg orzechów mielonych
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka i cukier ubijamy jak na biszkopt, następnie dodajemy partiami orzechy wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Masa chałwowa:
  • 30 dkg chałwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej



Żółtka ucieramy z 1/2 szklanką mleka i mąką ziemniaczana. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym, i na gorące mleko wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy, tak aby nam się nie przypaliła, gdy tylko "pyrknie" wyłączamy  i odstawiamy do wystudzenia. 
Masło ucieramy, aż będzie miękkie, dodajemy stopniowo chałwę, a na końcu zimną masę budyniową. 

Masa czekoladowa:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 kostka masła

Jajka ubijamy na parze z cukrem, aż masa będzie puszysta i biała. Zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy kakao i czekoladę, stopioną i wystudzoną. ostawiamy w zimne miejsce. Masło ucieramy dokładnie, a następnie dodajemy chłodną masę czekoladową. 

Dodatkowo:
  • słoiczek wydrylowanych wiśni
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy składniki się dokładnie połączą polewamy nią ciasto.  
Na biszkopt nakładamy masę chałwową, przykładamy ciastem orzechowym. Następnie smarujemy masą czekoladową na którą dajemy wiśnie. Przykrywamy drugim biszkoptem. 
Na wierzch dajemy polewę, możemy też ozdobić wiśniami.  

Smacznego. 



                                                                                                                                  

2 komentarze: