- szklanka mleka
- 75 g cukru
- 3 żółtka
- 450-500 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g roztopionego masła
Mleko podgrzewamy, tak aby było letnie. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn wyrośnie.
Masło roztapiamy. Żółtka miksujemy z resztą cukru na biała masę. Do masy jajecznej dodajemy połowę mąki, oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem mieszamy, stopniowo dodając masło na zmianę z mąką i wyrabiamy ciasto, aż zacznie nam odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy żeby podwoiło swoja objętość na około godzinę.
Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm, i rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej. Zwijamy w rulon i tniemy na mniejsze kawałki.
Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem i czekamy 15 minut, aż podrosną. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
Drożdżówki jeżeli są brązowe od spodu, mamy pewność, że są upieczone.
Masa makowa:
- 300 g maku
- cukier migdałowy, ewentualnie waniliowy
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki białego cukru
- kilka kropel olejku migdałowego
- piana z 3 białek
- 50 g roztopionego masła
- można jeszcze dodać bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową
Mak zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie odcedzamy na sitku, i pozostawiamy na min, aż mak wystygnie. Mielimy go dwukrotnie. Dodajemy wszystkie składniki: cukry, olejek, roztopione i wystudzone masło. Sprawdzamy czy mak jest wystarczająco słodki. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego.
jak dla mnie idealne ;)
OdpowiedzUsuńAle 'napakowane' masą bakaliową! :) Jak drożdżowka z makiem, to i musi być lukier- jak dla mnie:))) Pyszności!!!
OdpowiedzUsuń