Składniki:
- 220 g mąki
- słoiczek drylowanych wiśni około 400 ml
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml oleju
- 100 ml kefiru
Suche składniki mieszamy razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier, kefir i olej.
Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka jednolita konsystencja.
Na końcu dodajemy wiśnie i startą czekoladę. Wszystko razem mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy babkowej, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 60 minut.
Całość zdobimy polewą czekoladową.
Smacznego.
O mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń