Przygotowując takie domowe wędliny mamy pewność co jemy, taką wędlinę można przygotować z dowolnego mięsa: szynki wieprzowej, schabu czy fileta, ważne jest tylko żeby dopasować proporcje marynaty do ilości mięsa. Ta propozycja pochodzi jeszcze a Wielkanocy, przygotowywałam ja razem z siostrą.
Składniki:
- filet z indyka u mnie około 1 kg
Marynata na około 1.5 kg mięsa:
- 2 litry wody
- 4 płaskie łyżki soli
- 5 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte, dajemy na samym końcu gotowania
- 1/2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżki ziaren gorczycy
Wszystkie składniki razem mieszamy i gotujemy około 10 minut. Dwie minuty przed końcem dodajemy czosnek. marynatę studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy fileta. Wcześniej można związać fileta sznurkiem tak aby był bardziej zbity - widoczne na zdjęciu. Mięso marynujemy 24 godziny.
Po tym czasie obsmażamy na oleju lub smalcu z obu stron, a następnie wkładamy do foli do pieczenia i tak pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz