http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 10 maja 2014

Domowa wędlina z indyka

Przygotowując takie domowe wędliny mamy pewność co jemy, taką wędlinę można przygotować z dowolnego mięsa: szynki wieprzowej, schabu czy fileta, ważne jest tylko żeby dopasować proporcje marynaty do ilości mięsa. Ta propozycja pochodzi jeszcze a Wielkanocy, przygotowywałam ja razem z siostrą.

Składniki:
  • filet z indyka u mnie około 1 kg
Marynata na około 1.5 kg mięsa:
  • 2 litry wody
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte, dajemy na samym końcu gotowania
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki ziaren gorczycy




Wszystkie składniki razem mieszamy i gotujemy około 10 minut. Dwie minuty przed końcem dodajemy czosnek. marynatę studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy fileta. Wcześniej można związać fileta sznurkiem tak aby był bardziej zbity - widoczne na zdjęciu. Mięso marynujemy 24 godziny. 
Po tym czasie obsmażamy na oleju lub smalcu z obu stron, a następnie wkładamy do foli do pieczenia i tak pieczemy około 50-60 minut w temp.  180 stopni.




Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz