Składniki:
- 1 duży por
- pietruszka
- 5 średnich ziemniaków
- 4 liście laurowe
- 3 łyżki śmietany 12%
- łyżka masła
- łyżka domowej vegety
- sól, pieprz do smaku
Pora kroimy w drobne paski i podsmażamy na maśle z odrobina soli, aż por zmięknie. Dodajemy pokrojoną na kawałki pietruszkę i ziemniaki, liście laurowe oraz vegetę i wszystko gotujemy do miękkości, warzywa zalewamy wodą około 3-3,5 litra. Kiedy warzywa zmiękną blenderujemy je na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy, zupę wyłączamy.
Przed podaniem polewamy zupę oliwą z lubczykiem.
Oliwa lubczykowa:
- 4 łyżki oliwy
- duży ząbek czosnku
- garść świeżego lubczyku,
- sól,
Liście lubczyku rozbijamy na gładki blenderem z dodatkiem oliwy i czosnku, do powstanie jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy solą.
Grzanki:
- dowolne pieczywo
- oliwa lubczykowa
Pieczywo smarujemy oliwą lubczykową i pieczemy w piekarniku w temp. 150 stopni, przez około 15-20 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz