http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 10 maja 2014

Krem porowy z ziemniakami i oliwą lubczykową

Pyszny krem porowy, szczególnie za sprawą lubczykowej oliwy i grzanek.

Składniki:

  • 1 duży por
  • pietruszka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki śmietany 12% 
  • łyżka masła
  • łyżka domowej vegety
  • sól, pieprz do smaku
Pora kroimy w drobne paski i podsmażamy na maśle z odrobina soli, aż por zmięknie. Dodajemy pokrojoną na kawałki pietruszkę i ziemniaki,  liście laurowe oraz vegetę i wszystko gotujemy do miękkości, warzywa zalewamy wodą około 3-3,5 litra. Kiedy warzywa zmiękną blenderujemy je na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy, zupę wyłączamy.
Przed podaniem polewamy zupę oliwą z lubczykiem.




Oliwa lubczykowa:
  • 4 łyżki oliwy
  • duży ząbek czosnku
  • garść świeżego lubczyku,
  • sól, 
Liście lubczyku rozbijamy na gładki blenderem z dodatkiem oliwy i czosnku, do powstanie jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy solą. 

Grzanki:
  • dowolne pieczywo
  • oliwa lubczykowa
Pieczywo smarujemy oliwą lubczykową i pieczemy w piekarniku w temp. 150 stopni, przez około 15-20 minut. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz