Lubię jak w sklepach pojawiają się produkty z różnych kuchni świata. Tak też było tym razem, kiedy w Lidlu pojawiły się produkty kuchni orientalnej wykorzystałam to i zrobiłam spore zapasy, w ten sposób powstał ten obiad. Makaron soba to cienki i długi makaron z maki gryczanej, bardzo popularny w Japonii.
Składniki na około 4 porcje:
- makaron soba 200 g
- pędy bambusa z zalewy 180 g
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 3 małe cebulki dymki z białą częścią
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oleju sezamowego
- pół łyżeczki białego pieprzu
- sól do smaku
- 5 łyżek sosu sojowego
- łyżeczka cukru
- 4 ząbki czosnku
- sezam
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Filety z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na patelni. Pędy bambusa odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w słupki, tak samo marchewkę w bardzo drobne słupki, są też obieraczki takie, które obierają marchewki tworząc z nich słupki, ja z takiej właśnie skorzystałam. Warzywa: pędy bambusa, paprykę, marchewkę dodajemy do kurczaka i dusimy około 2 minuty. Następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, pieprz, cukier i sos sojowy. Warzywa z mięsem przekładany do makaronu i dokładnie wszystko mieszamy, jeżeli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku solą. Przed podaniem posypujemy makaron sezamem.
Smacznego.
mniam! istna poezja na talerzu! pycha! pozdrawiam ciepło!:)
OdpowiedzUsuń