- 120 g mieszanki sałat
- 3 jajka
- 2 pomidory
- ser tarty, najlepiej pasuje tu ser twarty typu parmezan, około 5 g
Dodatkowo:
- kromki białego pieczywa, u mnie 6 małych kromek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- sól
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę, zioła i dokładnie mieszamy. Następnie smarujemy przygotowaną mieszanką pieczywo i fileta z kurczaka. Pieczywo wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10-15 minut, a potem kroimy kromki na mniejsze kawałki.
Nasmarowaną oliwą z czosnkiem i ziołami pierś z kurczaka grillujemy na patelni z obu stron, następnie ściągamy kroimy w plastry i dalej grillujemy plastry na złoty kolor.
Sos:
- ząbek czosnku
- jogurt grecki 200 ml
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz do smaku
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy delikatnie soli, jogurt, majonez i musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem.
Na telarzu układamy sałatę, na nia dajemy ćwiartki pomidora i jajka oraz plastry fileta z kurczaka. Całość posypujemy tartym parmezanem. Sałatkę można polać sosem tuż przed jedzeniem, można też grzanki maczać w sosie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz