http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 10 sierpnia 2014

Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym.

Składniki na 3 porcje:

  • 120 g mieszanki sałat
  • 3 jajka 
  • 2 pomidory
  • ser tarty, najlepiej pasuje tu ser twarty typu parmezan, około 5 g

Dodatkowo:
  • kromki białego pieczywa, u mnie 6  małych kromek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • sól



Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę, zioła i dokładnie mieszamy. Następnie smarujemy przygotowaną mieszanką pieczywo i fileta z kurczaka. Pieczywo wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10-15 minut, a potem kroimy kromki na mniejsze kawałki.
Nasmarowaną oliwą z czosnkiem i ziołami pierś z  kurczaka grillujemy na patelni z obu stron, następnie ściągamy kroimy w plastry i dalej grillujemy plastry na złoty kolor.   

Sos:
  • ząbek czosnku
  • jogurt grecki 200 ml
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy delikatnie soli, jogurt, majonez i musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. 

Na telarzu układamy sałatę, na nia dajemy ćwiartki pomidora i jajka oraz plastry fileta z kurczaka. Całość posypujemy tartym parmezanem. Sałatkę można polać sosem tuż przed jedzeniem, można też grzanki maczać w sosie. 



Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz