http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 2 września 2014

Ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką

Kochani, wracam do Was po wakacjach z nowymi przepisami, mam nadzieję, że będą smaczne. Kokosową kruszonką zaraziła mnie siostra, jest pyszna i pasuje zarówno do ciast ucieranych jaki i kruchych. 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne owoce, u mnie śliwki
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g kokosu



Masło ucieramy z cukrem na do białości. Nąstępnie stopniowo dodajemy jajka, do całkowitego połączenia składników. Suche składniki mieszamy w osobnej misce: makę pszenną i ziemniaczną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszmay na mniejszych obrotach.
Kruszonka: masło ścieramy na tarku na małych oczkach,dodajemy resztę składników i dokładnie rozcieramy palcami do połączenia.  

Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20*30 wyłożonej papierem do pieczenia , na wierzch układamy owoce, które posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. 



Smacznego.

*przepis z moimi zmianami zaczerpniety z Moje Wypieki

2 komentarze:

  1. Pychota, uwielbiam takie ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z taką kruszonką musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń