http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 13 maja 2016

Rafaello z truskawkami

Pyszne ciasto, dla amatorów kokosu, w połączeniu z truskawkami wychodzi obłędne. Polecam. 

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno z odrobioną soli. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier a następnie żółtka. Powinna powstać puszysta masa jajeczna. Na końcu przesiewamy obie mąki i dokładnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 min. w temp. 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu rzucamy na podłogę z wysokości 20 cm. Ciasto studzimy, a następnie kroimy na pół. 





Galaretka truskawkowa:
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 600 g  truskawek
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach przegotowanej, wrzącej wody. Dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na pierwszy blat biszkoptowy. 

Masa:
  • puszka mleka kokosowego, ok. 400 ml
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 6 łyżek cukru pudru
Mleczko kokosowe należy zagotować, Dodajemy wiórka kokosowe i tak gotujemy na małym ogniu przez około 45-50 minut. Mleczko powinno zmniejszyć swoją objętość, zgęstnieć. Masę zdejmujemy z ognia, dajemy połamaną białą czekoladę, roztapiamy, a następnie zostawiamy do ostudzenia, najlepiej do lodówki.
Serek mascarpone należy delikatnie zmiksować, następnie dodać cukier puder i mleczko kokosowe z roztopioną czekoladą. Krem wykładamy na galaretkę truskawkową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. 

Wierzch:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g wiórek kokosowych
Schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem aż będzie bardzo gęsta, smarujemy wierzch ciasta. Kokos wrzucamy na rozgrzaną patelnię, mieszamy cały czas, aby wiórka nam się nie przypaliły, a lekko zarumieniły. Studzimy a następnie posypujemy ciasto.

Smacznego. 


5 komentarzy: