Nadchodzi mój ukochany czas w roku. Na święta czekam z utęsknieniem przez cały rok. 1 grudnia wieszam w oknie białą gwiazdę, oznacza ona u mnie czas świątecznych przygotowań. Zapach pierników, suszonej pomarańczy, świeży zapach choinki w domu, to wszystko ma w tym czasie magiczne znaczenie. To cudowny czas dla mnie i mojej rodziny. Jak co roku to też czas przygotowań w kuchni. Dziś wcześniej niż zawsze zapraszam na pierwsze świąteczne przepisy, zaczynamy makowcem, tym razem jednaj z białym makiem.
Składniki na ciasto:- 3/4 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
- 100 g masła
Mleko podgrzewamy, tak żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy.
Jajka ubijamy na kogel mogel z pozostałą ilością cukru, do gotowej masy jajecznej dodajemy wyrośnięte drożdże i stopniowo mąkę. Wszystko razem zarabiamy tak długo, aż ciasto zacznie nam odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce przez około 30 minut.
Masa makowa:
- 1/2 kg suchego białego maku
- 200 g cukru
- 4 jajka
- skórka pomarańczowa kandyzowana 150 g
- pół szklanki rodzynek
- opcjonalnie: orzechy włoskie, daktyle
Mak zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut, a następnie odcedzamy na sitku, aż nadmiar wody odsiąknie. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą gęstą masę. Stopniowo dodajemy mak nadal miksując. Do gotowej masy makowej
Lukier:
- 5 łyżek soku z cytryny
- około 5-6 kopiatych łyżek cukru pudru
Sok z cytryny miksujemy z cukrem i kontrolujemy gęstość. Jeżeli jest za gęsty można dodać soku i odwrotnie. Gotowym smarujemy zawijańce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz