http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 21 listopada 2017

Drożdżowy zawijaniec z białym makiem

Nadchodzi mój ukochany czas w roku. Na święta czekam z utęsknieniem przez cały rok. 1 grudnia wieszam w oknie białą gwiazdę, oznacza ona u mnie czas świątecznych przygotowań. Zapach pierników, suszonej pomarańczy, świeży zapach choinki w domu, to wszystko ma w tym czasie magiczne znaczenie. To cudowny czas dla mnie i mojej rodziny. Jak co roku to też czas przygotowań  w kuchni. Dziś wcześniej  niż zawsze zapraszam na pierwsze świąteczne przepisy, zaczynamy makowcem, tym razem jednaj z białym makiem.

Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 100 g masła
Mleko podgrzewamy,  tak żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy.
Jajka ubijamy na kogel mogel z pozostałą ilością cukru, do gotowej masy jajecznej dodajemy wyrośnięte drożdże i stopniowo mąkę. Wszystko razem zarabiamy tak długo, aż ciasto zacznie nam odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce przez około 30 minut. 

Masa makowa:
  • 1/2 kg suchego białego maku
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 150 g
  • pół szklanki rodzynek
  • opcjonalnie: orzechy włoskie, daktyle



Mak zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut, a następnie odcedzamy na sitku, aż nadmiar wody odsiąknie. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą gęstą masę. Stopniowo dodajemy mak nadal miksując. Do gotowej masy makowej 

Lukier:
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • około 5-6 kopiatych łyżek cukru pudru
Sok z cytryny  miksujemy z cukrem i kontrolujemy gęstość. Jeżeli jest za gęsty można dodać soku i odwrotnie. Gotowym smarujemy zawijańce. 





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz