http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 11 września 2014

Krem z dyni

Trochę pomarańczowo będzie na blogu, przez kilka następnych dni, a to za sprawą dyni, która zagościła w mojej kuchnia. Podzielę się z Wami moimi przepisami, w których wykorzystała właśnie to pyszne warzywo. Dzisiaj bardzo prosty i szybki krem z dyni, można powiedzieć "tradycyjny krem z dyni", moi domownicy zjedli go z pszennymi grzankami. 

Składniki:
  • 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól,
  • świeżo zmielony  pieprz
  • około 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie śmietana




Dynię kroimy w kostkę, podobnie marchewkę, cebulę. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,  oliwę i wszystko podsmażamy przez około 3 minuty. Następnie wlewamy bulion warzywny, jeżeli nie macie warzywnego, może być dowolny np. drobiowy i wszystko gotujemy do miękkości, około 30 minut. Następnie blenderujemy warzywa i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem.  Krem można podawać ze śmietaną. 

Smacznego. 

1 komentarz: