Trochę pomarańczowo będzie na blogu, przez kilka następnych dni, a to za sprawą dyni, która zagościła w mojej kuchnia. Podzielę się z Wami moimi przepisami, w których wykorzystała właśnie to pyszne warzywo. Dzisiaj bardzo prosty i szybki krem z dyni, można powiedzieć "tradycyjny krem z dyni", moi domownicy zjedli go z pszennymi grzankami.
Składniki:
- 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól,
- świeżo zmielony pieprz
- około 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru
- 2 łyżki oliwy
- opcjonalnie śmietana
Dynię kroimy w kostkę, podobnie marchewkę, cebulę. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i wszystko podsmażamy przez około 3 minuty. Następnie wlewamy bulion warzywny, jeżeli nie macie warzywnego, może być dowolny np. drobiowy i wszystko gotujemy do miękkości, około 30 minut. Następnie blenderujemy warzywa i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem. Krem można podawać ze śmietaną.
Smacznego.
jaka super konsystencja Ci wyszła- uwielbiam dynię! :)
OdpowiedzUsuń