http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 9 września 2014

Szarlotka

Dzisiaj prezentuję Wam szarlotkę, jeden przepis jest już na moim blogu, dzisiaj kolejny, troszkę inny, z idealnie kruchym ciastem, po prostu pycha. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1,2 kg szarych renet
  • 3 łyżki zwykłego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka soku z cytryny




Jabłka obieramy i ścieramy na tarku na grubych oczkach, dodajemy 3 łyżki cukru kryształu, cynamon, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do lodówki. 
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Dodajemy zimne masło, jajko i żółtka i wszystko dokładnie siekamy, na stolnicy, a następnie zarabiamy ciasto. Kiedy ciasto jest już wyrobione, zawijamy w papier i chowamy do lodówki na około godzinkę. 
Blachę o wymiarach 26*35 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę, na wierzch układamy jabłka. Drugim ciastem przykrywamy jabłka, dobrze dociskając boki. 
Szarlotkę pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Jeszcze ciepła najlepiej smakuje z lodami.  





Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz