http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 21 stycznia 2015

Drożdżówki z serem

Takie drożdżówki, wbrew pozorom nie przygotowuje się długo, są smaczne, idealne na drugie śniadanie  dla dzieci do szkoły,  jak również do porannej kawy. 

Składniki:
  • szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g masła




Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn nam wyrósł,na około 15-20 minut. W tym czasie miksujemy jajka i żółtka z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, na gęstą masę, masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy szklankę mąki, masę jajeczną i zaczyn i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, oraz masło i dokładnie wyrabiamy ciasto, tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza a ciasto zacznie nam odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło na około 40-45 minut. 

Ser:
  • 600 g sera półtłustego
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki cukru
  • aromat waniliowy kilka kropel


Ser dokładnie rozgniatamy widelcem, możemy tez przepuścić go przez maszynkę, jeżeli chcecie użyć sera wiaderkowego, to polecam firmy Piątnica. Jajka sparzamy wrzątkiem, żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do sera, następnie cukru i aromat  i dokładnie mieszamy ze sobą. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 porcje, podobnie ser. Ciasto podsypujemy mąką na stolnicy i rozwałkowujemy na prostokąt, na grubość około 3 mm. Na całości rozsmarowujemy ser, a następnie, od dłuższej strony ciasto zwijamy w rulon i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nacinamy delikatnie nożem tak, aby powstały podłużne drożdżówki, nie trzeba ich nacinać do końca, jedynie nacisnąć. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. 
Drożdżówki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Drożdżówki pieczemy w temp. 200 stopni przez 12-15 minut, powinny zarumienić się od góry i od dołu. 



Lukier:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 6-7 łyżek cukru pudru
Sok z cytryny miksujemy na gęsty lukier z cukrem pudrem, jeżeli jest za rzadki, dodajemy jeszcze więcej cukru. Lekko ostudzone drożdżówki rozdzielamy i smarujemy lukrem. 

Smacznego.  

2 komentarze: