Składniki:
- 1 duży por
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- puszka groszku konserwowego
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
- łyżeczka ostrej musztardy np. sarepskiej
- sól, pieprz do smaku
Pora kroimy wzdłuż, a następnie w pół talarki. 3/4 pokrojonego pora przelewamy wrzątkiem, reszta pozostaje bez zmian. Jajka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarku na grubych oczkach, tak jest na pewno prościej, ogórki również w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Majonez łączymy z jogurtem i musztarda, sprawdzamy smak i doprawiamy sola i pieprzem. Sos łączymy z warzywami, zostawiamy na drugi dzień, żeby się smaki przegryzły, głównie por.
Smacznego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz