http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 7 stycznia 2015

Kocie oczka

Ciastka przygotowane jeszcze na Święta...

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 dkg amoniaku
  • dowolna marmolada



Mąkę mieszamy na stolnicy z amoniakiem, dodajemy cukier, jajka i margarynę. Wszystko siekamy i wyrabiamy ciasto. 
Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wykrawamy ciastka, połowę pełnych kółek, a połowę z dziurkami. U mnie ciastka były mniejsze niż szklanka, wielkość może być dowolna. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp.175 stopni, przez około 15 minut, na złoty kolor. 
Zimne ciasta przekładamy wyrazistą marmoladą, np. śliwkową lub różną. Całość można posypać cukrem pudrem. Po upieczeniu ciasta są miękkie, jednak później twardnieją, przełożone marmoladą i zamknięte w szczelnym pojemniku odzyskują swoją miękkość. Można je długo przechowywać. 
Ja do swoich przed samym podaniem dodałam jeszcze smażone wiśnie. 






Smacznego.  

1 komentarz: