To bardzo prosty sposób na przygotowanie pstrąga. Pstrąg wychodzi delikatny, maślany w smaku, rozpływa się w ustach, a skórka jest bardzo chrupiąca.
Składniki:- 2 pstrągi
- 2 ząbki czosnku
- masło około 50 g
- sól
- koperek
- cytryna
Pstrąga myjemy najlepiej jak kupimy już wypatroszonego, ja odcinam głowę i ogon, do środka wkładamy cienkie plasterki masła, drobno pokrojony w plastry czosnek, oraz gałązkę koperku. Rybę posypujemy solą. Pstrąga smażymy tylko i wyłącznie na maśle, wg mnie smażony na oleju całkowicie traci swój smak.
Masło rozgrzewamy na patelni, na rozgrzany tłuszcz wkładamy rybę smażymy z obu stron po około 5-7 minut, na umiarkowanym ogniu, tak żeby masło nam się nie spaliło, a pstrąg dokładnie usmażył.
Takiego pstrąga najlepiej jeść od grzbietu w dół, wtedy mamy pewność, że ominiemy ości.
Przed podaniem skropić cytryną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz