http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 21 lutego 2015

Szakszuka z jajkiem

Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, i oznacza w dosłownym tłumaczeniu bałagan. W zależności od upodobań można ją różnorodnie przygotowywać, ja proponuje z jakiem. Najlepiej smakuje ze świeżymi letnimi pomidorami, bo ich aromat jest niepowtarzalny. W zimie można zastąpić pomidorami z puszki lub własnej roboty. Idealna propozycja na śniadanie. 

Składniki na 2 porcje:
  • 2 duże pomidory
  • cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek kminu
  • suszone pomidory w płatkach
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • szczypta chilli
  • natka pietruszki lub kolendra
  • łyżeczka masła




Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy na złoty kolor pokrojona w kostkę cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone pomidory. Dodajemy kmin, suszone pomidory i chilli w wszystko dusimy aż odparuje nadmiar wody z pomidorów, a pomidory się rozpadną. Dodajmy do smaku soli pieprzu oraz cukru jeżeli są za bardzo kwaskowate. Robimy dwa wgłębienie i wbijamy jajka, smażymy dopóki białka się nie zetną. Przed podaniem całość posypujemy natka pietruszki. 
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. 



Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz