Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, i oznacza w dosłownym tłumaczeniu bałagan. W zależności od upodobań można ją różnorodnie przygotowywać, ja proponuje z jakiem. Najlepiej smakuje ze świeżymi letnimi pomidorami, bo ich aromat jest niepowtarzalny. W zimie można zastąpić pomidorami z puszki lub własnej roboty. Idealna propozycja na śniadanie.
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże pomidory
- cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziarenek kminu
- suszone pomidory w płatkach
- sól, pieprz, cukier do smaku
- szczypta chilli
- natka pietruszki lub kolendra
- łyżeczka masła
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy na złoty kolor pokrojona w kostkę cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone pomidory. Dodajemy kmin, suszone pomidory i chilli w wszystko dusimy aż odparuje nadmiar wody z pomidorów, a pomidory się rozpadną. Dodajmy do smaku soli pieprzu oraz cukru jeżeli są za bardzo kwaskowate. Robimy dwa wgłębienie i wbijamy jajka, smażymy dopóki białka się nie zetną. Przed podaniem całość posypujemy natka pietruszki.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz