http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 20 lutego 2015

Tortille pszenne

Wbrew pozorom przygotowanie tortilli nie jest trudne, ani pracochłonne. Są smaczniejsze niż te kupione w sklepie, a na pewno zdrowsze. 

Składniki:
  • 650-700 g mąki pszennej 
  • 500 ml mleka najlepiej 3.2%
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka masła




Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego masło, tak aby się rozpuściło. Nie powinno być za gorące. następnie dodajemy sól i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Mleko najlepiej przelać do miski, stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi, nie powinno kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, ja podzieliłam na 14. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 45 minut. 
Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości patelni, smażymy z oku stron po 25 sekund. Nie należy za dużo podsypywać mąki, pod wałkowany placek, gdyż wtedy mąka będzie nam się palić na patelni. Do smażenia tortilli nie używamy tłuszczu.
Tortille są najlepsze w dniu przygotowania, jeżeli je chcemy użyć w dniu kolejnym najlepiej szczelnie zapakować folią, a na drugi dzień przez użyciem odgrzać w mikrofali. 



*przepis zaczerpnięty z blogu Kasi.
Smacznego.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz