http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 13 stycznia 2016

Popapraniec

W pierwszej kolejności zaciekawiła mnie nazwa, a potem całe ciasto, w którym kolory przeplatały się między sobą, a ciasto wyglądało jak tęcza. Przepis znalazłam tu, nie byłabym jednak sobą gdybym wersji oryginalnej delikatnie nie zmieniłam. 

Składniki:
  • 8 jaj, użyłam L
  • 2 szklanki zwykłego cukru
  • 100 ml oleju
  • półtorej łyżeczki octu
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kokosu
  • 3/4 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, na końcu dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Osobno łączymy żółtka, olej i ocet i dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Przygotowaną masę wlewamy pomału do ubitej piany i nadal miksujemy, ale już na mniejszych obrotach, do całkowitego połączenia. 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy jajecznej, łącząc już ze sobą za pomocą szpatułki. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednaj dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej kokos, delikatnie mieszając. Na formę wyłożona papierem na zmianę wykładamy łyżką ciasto kokosowe, makowe i kakaowe. Na końcu delikatnie ruszamy formą w lewo i prawo, tak aby ciasto nam się wyrównało na całej powierzchni. 
Pieczemy w temp. 175-180 stopni około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. 
 


Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 żółtko
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
Do dwóch szklanek mleka dodajemy cukier i gotujemy. Do pozostałego dodajemy żółtko i mąki i dokładnie mieszamy. Mieszankę jajeczną wylewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszając, aby dokładnie połączyć, jak tylko się zagotuje wyłączyć i odstawić w chłodne miejsce. 
Masło wyciągnąć wcześniej i utrzeć do miękkości. Stopniowo dodawać krem budyniowy i miksować na małych obrotach. Jeżeli wyda Wam się za słodki można dodać łyżkę soku z cytryny. 




Dodatkowo:
  • około 500 ml dżemu wiśniowego z wiśniami
  • 70 g płatków migdałowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła


Wystudzone ciasto przekroić na pół, posmarować 3/4 kremu. Na krem dajemy dżem wiśniowy, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ponownie smarujemy kremem i dżemem. Na dżem dajemy migdały, uprzednia podpieczone na patelni. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i polewamy migdały. 

Smacznego.  


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza