W pierwszej kolejności zaciekawiła mnie nazwa, a potem całe ciasto, w którym kolory przeplatały się między sobą, a ciasto wyglądało jak tęcza. Przepis znalazłam tu, nie byłabym jednak sobą gdybym wersji oryginalnej delikatnie nie zmieniłam.
Składniki:
- 8 jaj, użyłam L
- 2 szklanki zwykłego cukru
- 100 ml oleju
- półtorej łyżeczki octu
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kokosu
- 3/4 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, na końcu dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Osobno łączymy żółtka, olej i ocet i dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Przygotowaną masę wlewamy pomału do ubitej piany i nadal miksujemy, ale już na mniejszych obrotach, do całkowitego połączenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy jajecznej, łącząc już ze sobą za pomocą szpatułki. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednaj dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej kokos, delikatnie mieszając. Na formę wyłożona papierem na zmianę wykładamy łyżką ciasto kokosowe, makowe i kakaowe. Na końcu delikatnie ruszamy formą w lewo i prawo, tak aby ciasto nam się wyrównało na całej powierzchni.
Pieczemy w temp. 175-180 stopni około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 żółtko
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
Do dwóch szklanek mleka dodajemy cukier i gotujemy. Do pozostałego dodajemy żółtko i mąki i dokładnie mieszamy. Mieszankę jajeczną wylewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszając, aby dokładnie połączyć, jak tylko się zagotuje wyłączyć i odstawić w chłodne miejsce.
Masło wyciągnąć wcześniej i utrzeć do miękkości. Stopniowo dodawać krem budyniowy i miksować na małych obrotach. Jeżeli wyda Wam się za słodki można dodać łyżkę soku z cytryny.
Dodatkowo:
- około 500 ml dżemu wiśniowego z wiśniami
- 70 g płatków migdałowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Wystudzone ciasto przekroić na pół, posmarować 3/4 kremu. Na krem dajemy dżem wiśniowy, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ponownie smarujemy kremem i dżemem. Na dżem dajemy migdały, uprzednia podpieczone na patelni. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i polewamy migdały.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz