http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Ciasto z prince polo

Sporo przepisów zalega mi do przygotowania dla Was, to pierwszy z nich.

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • cukier waniliowy
Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier zwykły oraz wanilinowy i ubijamy aż powstanie gęsta masa. Kolejno dodajemy żółtka i nadal miksujemy, aż zwiększą swoja objętość.  Powinna powstać gęsta masa, na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Mąkę i kakao najlepiej przesiać. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 175 stopni, przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Beza:
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 90 g kokosu
  • 100 g mielonych orzechów
  • 150 g orzechowych prince polo
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż nam się rozpuści, a pina będzie sztywna i lśniąca. Prince polo drobno kruszymy,mieszamy z kokosem i orzechami i wsypujemy do piany wszystko delikatnie mieszając. Blachę do pieczenia wykładamy papierem a następnie przygotowaną beza i pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 25 minut. Studzimy, a następnie kroimy na dwie części. 



Masa:
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • około 250-270 g masła
Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy kawę i mąkę, dokładnie łączymy.  Na gotujące się mleko wlewamy kawową mieszankę, dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje i ponownie gotujemy i studzimy. 
Masło wyciągamy wcześniej. Ucieramy na miękkości, stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie miksujemy do całkowitego połączenia składników.

Pierwszy biszkopt smarujemy połową kremu, nakładamy bezę którą smarujemy drugą połową kremy, na wierzch dajemy drugi biszkopt.
Całość można udekorować czekoladową polewą, lub tak jak w moim przypadku bita śmietaną, wzorki wykonane z rękawa cukierniczego, calość posypana kakao.

Smacznego. 
* forma o wymiarach 25*35 cm

6 komentarzy:

  1. mniam, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej;

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę podać wymiary formy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za miłe komentarze, wymiary formy już ujęłam w przepisie.

    OdpowiedzUsuń