http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 21 listopada 2017

Muffinki kokosowe

To taki deser, który jedząc pierwszy kęs myślimy o kolejnym. Lekkie, kokosowe, po prostu pyszne....

Dziś zapraszam na babeczki kokosowe, dla wszystkich którzy kochają kokos. Jest on bardzo wyczuwalny w samej babeczce. Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki, zmieniłam jednak krem. Wydaje mi się, że przez to babeczki są lżejsze. 

Składniki na około 12-13 babeczek:

  • 120 g maki pszennej
  • 70 g kokosu
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie łyżeczki likieru kokosowego, raz użyłam amaretto i było równie pysznie



Masło ucierany do białości, stopniowo dodajemy cukier puder i dalej miksujemy tak długo, aż powstanie puszysty krem, to dzięki temu babeczki będą puszyste i lekkie. Wbijamy kolejno jajka i dalej miksujemy. Składniki suche mieszamy ze sobą: mąka, kokos, proszek do pieczenia. Następnie wsypujemy je masy maślanej, aż do połączenia składników. Na końcu dodajemy likier. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek, i pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krem:
  • 50 g śmietany 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder ubijamy do powstania gęstego kremu. 


 
Dodatkowo:
  • ciasteczka typu rafaello
  • 4 łyżki kokosu, wcześniej podpieczonego na złoty kolor na suchej patelni
  • domowa konfitura truskawkowa
Każdą mufinkę wydrążyć od góry, w wydrążone miejsce dać łyżeczkę konfitury. Każdą babeczkę dekorujemy kremem. Posypujemy kokosem i dekorujemy rafaello.

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz