http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 15 września 2012

Miodowy sos winegret

Miodowy sos winegret to mój ulubiony sos to lekkich sałatek, może dlatego, że bardzo lubię miód, który jest jego głównym składnikiem.




Do sosu należy przygotować:
ząbek czosnku,
sól, 
pieprz, 
2 łyżeczki miodu płynnego,
sok z połówki cytryny,
pół szklanki oliwy z oliwek  

Wyciskamy ząbek czosnku a następnie ucieramy go z odrobiną soli. Dodajemy sok z cytryny,  miód
i energicznie mieszamy. Wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy szczyptę pieprzu.  Ja całość przelewam do małego słoiczka, którym energicznie potrząsam, aby mieć pewność, że wszystkie składniki się dobrze wymieszają, wtedy sos zmienia swoja konsystencję i barwę na bardziej miodową. 

Smacznego.    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz